Järnbiffar (Hirsbiffar)
1 kg potatis
1dl skalad hirs
Vatten smaksatt med örtsalt
Lägg potatis och hirs i en kastrull, fyll på
med vatten så att det precis täcker potatisen. Koka tills hirsen
har kommit upp till ytan. Ställ kastrullen på en tjock träplanka
(skärbräda ca 5 cm tjock) med locket på för att efterkoka
i ca 30 minuter.
När potatisen känns färdig så är även hirsen
klar. Mosa potatis och hirs. Smaksätt gärna med t ex: timjan,
oregano, cashew-
nötter. Forma till biffar, vänd dem i potatismjöl och stek
tills att de är gyllenbruna. Det är också mycket gott
att servera som vanlig potatismos.
Smaklig spis!
Blomkålsmousse 4 portioner
6 dl riven blomkål
6 dl gräddfil eller filmjölk
1/2 dl finhackad purjolök
1/2 tsk Ottsjökockens örtsalt
2 msk gelatinpulver eller Agar Agar
Blanda alla ingredienser utom gelatinet. Smält gelatinet enligt anvisningen
på förpackningen.
Rör ner det upplösta gelatinet i blomkålsmoussen och häll
smeten i en oljad/vattensköljd form.
Ställ kallt tills moussen stelnat, ca 1 timme. Doppa formen ett ögonblick
i varmt vatten och
stjälp upp på ett serveringsfat.
Rödbetsmousse
Byt ut blomkålen mot 8 dl kokta färska rivna rödbetor. Följ för övrigt ovanstående recept.